Tekel vahşeti bir tesadüf mü… Yoksa Esenyurt şiddetin yeni odağı mı?

Tekel dükkanındaki kan donduran cinayet ile gündeme gelen Esenyurt gayrimeşrunun merkezine dönüşmüş durumda. Yabancı yoğunluğu, firarilerin saklandığı, uyuşturucu ve silaha ulaşmanın çok kolay olduğu bir ilçe. 10Haber olarak gittik, yerinde gözlemledik.

Gündem 1 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Daha önce orada yaşayan Suriyelilerle Türkiye’nin sık sık gündemine gelen Esenyurt, şimdi ise tekel dükkanında yaşanan cinayetle ülke gündemine oturdu. Kan donduran cinayet nedeniyle tekel dükkanının olduğu Güzelyurt mahallesi medyanın ilgi odağı durumunda. Biz de Esenyurt gezimize ilk olarak oradan başladık. Cinayetin işlendiği tekel dükkanı kapalı. Olayla ilgili konuştuğumuz mahalle sakinlerinden bir esnaf durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. “Bu olayı nasıl değerlendiriyorsunuz” sorumuza “Sizler için olağanüstü bir durum, bizler için sıradan bir olay artık. Esenyurt’ta bu basına yansıdığı için böyle tepki oldu. Basına yansımayan yüzlerce olay oluyor. Maalesef Esenyurt gayrimeşrunun merkez oldu” cevabını verdi.

Cinayetin işlendiği tekel dükkanı kapalıydı.

Güzelyurt mahallesine gitmeden önce sokakları kalabalık bir mahalle düşünmüştüm. Olayın geçtiği tekel dükkanın olduğu cadde dahil Güzleyurt’ta sessizlik hakim Bu sessizliğin nedeni cinayetle ilgili değil, etrafın tenhalığı havanın sıcaklığı ve insanların büyük bölümün yaz tatili nedeniyle memleketlerinde olmasından kaynaklanıyor.

Güzelyurt’ta bir siyasi parti hakim değil, geçen seçimde AK Parti birinci, CHP ikinci, HDP de üçüncü parti olmuş. Oy oranları da birbirine yakın. İlçenin belediye başkanı ise CHP’li.

Tekel büfede öldürülen çocuklar Malatyalı, öldürenler de Ağrılı iki taraf da inşaat işi yapıyor. Aralarındaki gerginliğin 3 aydır devam ettiğini iki tarafı da tanıyan bir esnaf anlattı.

En çok gayrimenkul dükkanları var

Güzelyurt’ta cadde ve sokaklarda en fazla görebileceğiniz dükkan ise Gayrimenkul dükkanları! Ben bu kadar çok inşaat ve gayrimenkul dükkanını başka bir yerde görmedim. Bu dükkanları küçük emlakçı dükkanları gibi görmeyin; hepsinde bakımlı sekreterler ve en az 3-4 çalışanı var. Bu kadar gayrimenkul dükkanının olmasının nedeni ise talep. Sadece ev satmak değil, günlük kiralık dairelerin işleri de bu dükkanlar üzerinden dönüyor. İşleriniz nasıl diye sorduğumda “Talep çok, bir sıkıntı yaşamıyoruz” cevabını alıyoruz.

Lüks tekel dükkanları

Güzelyurt’tan Esenyurt’un merkezine yürüyerek 1 saatte gidebiliyorsunuz. Esenyurt’u daha iyi tanımak için yürüyerek merkeze gitmeyi tercih ettim. Yol üzerinde dikkatimi çeken birçok şeyden biri de lüks tekel dükkanları. İstanbul’un zengin semtlerinden bile daha iyi, daha bakımlı ve ürün çeşiti çok fazla olan tekel dükkanlarının bu kadar fazla olması dikkat çekiciydi. Bunun nedenini sorduğum bir tekel dükkanı sahibi, “Buraya Arap ülkelerinden ve İran’dan gelen insanlar kiraladıkları evlerde parti yapıyor. Onlara ürün satmak için iyi görünmemiz lazım” diye yanıt verdi.

İranlı kırtasiyeci

Esenyurt 983 bin kişilik nüfusu ile İstanbul’un en kalabalık ilçesi. Vatandaşa sorarsan bu ilçenin nüfusu 1.5 milyona yakın. Adres sormak için okulun karşısındaki bir kırtasiyeye giriyorum. Başörtülü kadın İranlı olduğunu çat pat Türkçe ile söylüyor. Kırtasiye işi yapan bir yabancıyı ilk defa görmüş oldum ben de. Şans eseri olsa gerek aynı adresi yolda ayrı ayrı 4 kişiye sordum. Onlar da Suriyeli olduklarını söyledi. Beşinci kişiye adresi sormadan önce “Türkçe biliyor musun” dedim. O da gülerek “Ben Türküm abi” dedi.

Okulun karşısındaki kırtasiyede kasada duran kişi İranlıydı.

Yabancıların tercih nedeni

Yabancıların Esenyurt’u bu kadar çok tercih etmesinin nedeni konut bolluğu ve fiyatların İstanbul’un diğer yerlerine göre daha uygun olması.

Bu konuyu konuştuğum bir emlakçı bu durumu şöyle anlattı:

“Şimdi Fatih’te yıkık, dökük bir dairede oturmak yerine burada daha uyguna yeni binalarda oturabiliyorlar. Bu ilk başta buradaki ev sahiplerinin de işine geldi. Kendi vatandaşına uygun vereceği evi, bunlara daha pahalıya kiraya verdi. Suriyelilerden şikayet edenlerin çoğu dairelerini daha fazla kazanmak için onlara kiralıyor.”

Esenyurt’ta çok sayıda siyahi insan yaşıyor. Bunların birçoğu atölyelerde çalışıyor.

Suriyelilerle ilgili durum anlatılan gibi değil

Esenyurt merkeze doğru giderken geçtiğimiz her sokak ve caddede Suriyelilere ait restoran, market, manav vb. onlarca dükkan görmek mümkün. Hatta bazıları restoran zincirleri oluşmuş durumda. Afgan ve Afrikalılar ise daha çok bizimkilerin beğenmediği veya parasını az bulduğu işlerde çalışıyorlar. Suriyeliler Levant bölgesinin geçmişinden gelen ticaret yapma tecrübesiyle doğrudan kendileri ticaret yapmaya başlamışlar. Yol üzerinde girdiğim bir tekstil atölyesinde çalışanların çoğu Afrikalılardı. Tekstil sahibi “Bunlar olmasa çalıştıracak kimseyi bulamayacağım için atölyeyi kapatmak zorunda kalırım” diyor.

Suriyelilerle ilgili daha önce özellikle sosyal medyanın da etkisiyle Esenyurt’ta pek çok olay yaşandı. Ancak Esenyurt’taki asayiş olaylarının yüzde 95’inden fazlasını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları çıkarıyor. Suriyelilerin de karıştığı bazı olaylar olmuş ancak çoğunluğu işinde gücünde insanlar şimdilik.

Kuru sıkıdan gerçek tabanca yapıyorlar

Esenyurt merkezi ise tam bir kozmopolit Suriyeli, Afgan, Türk, Kürt, Afrikalılar…
Çay ocaklarında konuşulan başlıca konu tekel dükkanındaki cinayet, biraz da abartılarak halk hikayesi gibi anlatılıyor….

İşinde gücünde olan insanlar ise Esenyurt’un suç örgütlerinin cirit attığı bir yer olmasından müzdarip. Gençlerin çoğu gayrimeşru işlere yönelerek kısa yoldan para kazanmanın derdinde. Tekel dükkanındaki cinayetten sonra ilçede yapılan asayiş denetiminde 16 ruhsatsız silah ele geçirilirken, 86 aranan kişi de yakalandı. Silaha ulaşmak çok kolay. Özellikle de gençler daha çok aldıkları kuru sıkı tabancaların iğnelerini değiştirerek normal tabancaya dönüştürüyor. Normal silah bulmak da kolay ancak diğerine göre daha pahalı bir tercih. Beline her tabanca koyan da kendi çapında çete üyesi veya lideri oluyor. İlçede son yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle “çökme” diye tabir edilen olayların sayısında da hayli artış olmuş.

Emniyet için sürgün yeri

Vatandaşlar emniyet için de Esenyurt sürgün yeri olduğunu söylüyor. Halk “eli sopalı” bir emniyet müdürünün olmayışından dert yanıyor. Burada ciddi bir güvenlik problemi olduğunu söyleyen vatandaşlar, Esenyurt’un İstanbul’un diğer ilçeleri gibi görülmemesi gerektiğini, özel olarak ele alınmasını istiyor. Bir kafe sahibi “Esenyurt İstanbul’un yeni Tarlabaşısı oldu. Firari suç örgütü liderleri burada saklanıyor. Daha yeni Delibaş Fırat, Kerbela Yasak burada yakalandı. Reina saldırganı Esenyurt’ta saklandı” diyerek dert yandı. Firarilerin saklamak için Esenyurt’u tercih etmesinin nedeni kozmopolit bir yapıda olması ve her çeşit insanın yaşadığı çok katlı apartmanlarda kendisini daha kolay gömmesinden kaynaklanıyor.

Dışarıdan uyuşturucu almaya geliyorlar

İlçenin diğer en başlıca sorunlarından biri de uyuşturucu. Uyuşturucuya ulaşmak çok kolay. Hatta şehir dışından buraya uyuşturucu almaya gelenlerin bile olduğu ifade ediliyor. Özellikle yeraltı dünyasına hevesli olan gençlerin çoğunun da uyuşturucu bağımlısı olduğu söyleniyor.

“Uyuşturucuya nasıl bu kadar kolay ulaşılıyor” sorusuna vatandaşların hepsi “Açılış amacı farklı olan bir çok dükkan mağaza el altından uyuşturucu satıyor. Normal bir durum haline dönüştü” diyerek cevap veriyor. Öte yandan fuhuşun da yaygın olduğu, bazıların bireysel bazılarının da suç örgütlerinin kontrolünde yapıldığını vatandaşlar anlattı.

Binaları korkutan ilçe

İlk defa çok katlı apartmanların bu kadar korkunç gözüktüğünü Esenyurt’ta gördüm. Çoğu dere yataklarına yapılmış bu binalar Esenyurt’un her yerini sarmış durumda. Bu çok katlı apartmanlarda komşuluk ilişkileri sıfır, kimse birbirini tanımıyor. Bu nedenle de her suç unsuru olayın dönmesine zemin hazırlıyor. Tekel dükkanındaki cinayetle gündeme gelen Esenyurt, önlem alınmasa daha çok Türkiye’nin gündemine girecek gibi duruyor.

Bakan Yerlikaya: Hepsi yakalandı

Tam Esenyurt izlenimleri yazınını tamamlamıştım, akşam saatlerinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan bir açıklama geldi. Bu yazının yazılmasına da neden olan Tekel cinayetleriyle ilgili olarak firari olarak aranan iki şüphelinin de yakalandığını duyurdu bakan.

Bakana göre Esenyurt üzerinden ‘yaratılmak istenen bir algı’ vardı. Ali Yerlikaya’nın sosyal medya mesajındaki şu bölümler, belki de Esenyurt tartışmasının bundan sonra ne yöne evrileceğine dair bir işaretti:

“Bu konu ile ilgili sosyal medya paylaşımda bulunan 35.368 hesap arasından 9.220 hesabın bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesap, 5136 hesabın FETÖ bağlantılı hesap ve 2898’nin ise PKK bağlantılı hesap olduğunu tespit ettik. Olumsuz algı oluşturmak için boşuna çabalamayın. Güvenlik güçlerimiz toplum düzenini bozanları, suç işleyenleri hukuk önüne çıkartmaya kararlıdır!”

 

 

 

Geçmişte idam kararı alan eski yargıç 10Haber’e konuştu

Türkiye’de şiddet sarmalı durmak bilmiyor. Şiddet haberlerine ‘idam’ sesleri eşlik ediyor. Geçmişte bir idam kararına imza atan eski yargıç ve savcı Ruşen Gültekin, “İdam bir ceza değil, ancak orta çağda olur. Siyasilerin suçlarını örtmek için kullandığı popülist söylemler” değerlendirmesini yaptı.

Haberimizin ayrıntılarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

 

 

Şiddetin merkezindeki operasyonu Emniyet Müdürü yorumladı: Çözüm getirmesi mümkün değilŞiddetin merkezindeki operasyonu Emniyet Müdürü yorumladı: Çözüm getirmesi mümkün değil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.